Tech Controllers

Termomodernizare vs. încălzire zonală – sporește economiile!

Termo-modernizare-vs-încălzire-pe-zone---creșteți-economiile-blog-Tech-controllers
Termo-modernizare-vs-incalzire-pe-zone-cresteti-economiile

Modernizarea termică completă a unei clădiri are ca scop principal îmbunătățirea condițiilor de locuit. Pe lângă un confort termic și o comoditate sporită, se pune și problema economiilor. După ce ai efectuat modificări de cel mai înalt calibru la clădirea ta, cum ar fi renovarea pereților sau etanșarea acoperișului, controlul zonal al încălzirii în locuința ta îți va permite să economisești foarte mult din costurile energetice. Hai să analizăm cum poate afecta încălzirea zonală conținutul portofelului tău și de ce ar trebui să iei în considerare această opțiune

Concluzie:

Înainte de a te decide să întreprinzi măsuri de modernizare termică, merită să efectuezi un audit energetic profesionist pentru a determina eficiența energetică a clădirii tale și a identifica potențialele soluții.
Sursa de căldură pe care o utilizezi nu contează; ceea ce contează este consumul de combustibil pentru încălzire pe care îl plătești – și aici instalarea încălzirii zonale poate fi de mare ajutor.
Un sistem de control zonal îți va permite să separi zonele individuale de încălzire din casa sau apartamentul tău și să reglezi cu precizie setarea unei anumite temperaturi în fiecare zonă în parte.
Cu sistemele tradiționale de control al încălzirii, de foarte multe ori plătim prea mult pentru o căldură pe care nu suntem capabili să o gestionăm în mod eficient; controlul pe zone oferă posibilitatea de a reduce cheltuielile, sporind în același timp confortul.
Prețurile energiei și ale funcționării clădirilor sunt în continuă creștere; a decide rapid să instalezi încălzirea pe zone este o oportunitate reală de a crește economiile pe termen lung.

Cuprins:

Termomodernizarea – de unde să începem?
Care este rostul încălzirii zonale?
Încălzirea zonală – cum funcționează în practică?
Controlul încălzirii zonale și economiile realizate

Termomodernizarea – de unde să începem?

În multe cazuri, începerea termomodernizării cu instalarea încălzirii zonale poate fi o greșeală. Am scris deja despre auditul energetic atunci când am descris etapele individuale ale termomodernizării și impactul acestora asupra economiilor, dar merită să reamintim acest subiect important. Dacă dorești să îmbunătățești confortul termic în locuința ta și, în același timp, să economisești cheltuielile cu energia, cel mai bine este să începi măsurile de termomodernizare cu un audit termic profesionist. Obiectivul este simplu: determinarea eficienței energetice a clădirii și identificarea soluțiilor potențiale. Doar atunci când ai la dispoziție o analiză amănunțită a consumului de energie al locuinței tale, o analiză a stării tehnice a aparatelor individuale, un studiu de izolare termică, o estimare a rentabilității investiției sau, în final, propuneri preliminare de acțiune, știi unde te afli și poți lua măsuri în cunoștință de cauză. O investiție în încălzirea zonală făcută imediat, fără un audit, se poate dovedi nu atât greșită, cât pur și simplu prematură. Pentru că de faptul că investiția va fi rentabilă – nu avem nicio îndoială.

Care este rostul încălzirii zonale?

De ce sunt prioritare problemele enumerate mai sus? Dacă te interesează economiile reale, detaliile vor conta foarte mult. Îți va fi greu să cuantifici câștigul în termeni de reducere a cheltuielilor cu energia electrică dacă căldura pe care încerci să o gestionezi eficient în casa sau apartamentul tău scapă prin ferestrele cu scurgeri sau prin pereții slab izolați, nu-i așa?

Termo-modernizare-vs-incalzire-pe-zone-cresteti-economiile-2

Termomodernizare vs. încălzire zonală

Economii cu încălzirea zonală – zone de încălzire separate în toate încăperile în mod individual
Temperaturi reglabile cu precizie posibilitatea de a scădea temperatura în încăperile cel mai puțin utilizate fără supraîncălzire a încăperilor plătești doar pentru căldura pe care o folosești efectiv.
Prin urmare, numai după ce te-ai asigurat că acoperișul, pereții, ferestrele și ușile sau, nu în ultimul rând, sursa de căldură funcționează așa cum ar trebui, este momentul pentru încălzirea zonală! Cum te va ajuta acest sistem să generezi economii reale? Nu contează cum îți încălzești casa sau apartamentul. Ceea ce contează este procesul de preluare a combustibilului pentru încălzire pe care îl plătești. Cu un sistem de control zonal, nu numai că poți împărți zonele individuale de încălzire din proprietatea ta, dar poți, de asemenea, să reglezi cu precizie setarea unei temperaturi specifice și constante în fiecare dintre ele în mod individual.

Ca urmare, vei obține exact temperatura de care ai nevoie într-o anumită încăpere și vei evita răcirea încăperilor, ceea ce ar duce la un necesar suplimentar de energie. În plus, modificările temperaturii setate, dacă apar, vor fi neglijabile, astfel încât sistemul de încălzire va funcționa în mod stabil. În cele din urmă, dacă vei pleca de acasă pentru câteva zile, vei putea cu ușurință să cobori temperatura la temperatura minimă confortabilă și astfel nu vei plăti pentru un exces de energie.

Încălzirea zonală – cum funcționează în practică?

Când vine vorba de modul tipic de control al încălzirii într-o casă sau apartament, este imposibil să vorbim fie de eficiență, fie de confort. Capetele de radiator tradiționale slab precise, în unele cazuri un controler de temperatură montat în camera principală – în astfel de situații, temperatura din casă sau apartament este doar aproximativă, pe lângă faptul că este similară în toate camerele. Așadar, plătești pentru o căldură pe care nu o poți gestiona eficient. În plus, de foarte multe ori nu beneficiezi de excesul de căldură pe care îl plătești. Cu această alternativă, însă, plătești doar pentru căldura de care ai nevoie cu adevărat – restul rămâne în portofelul tău.

Încălzire prin termomodernizare

Încălzirea zonală oferă mult mai multe posibilități, iar mecanismul nu este complicat. În primul rând, termostatele sunt instalate în fiecare cameră în parte, ceea ce face posibilă setarea unei temperaturi ușor mai ridicate în baie sau în camera de zi, și a uneia mai scăzute în camerele pe care le folosești doar ocazional. Dispozitivul analizează temperatura care predomină în acel moment în încăpere, o compară cu cea setată de utilizator și modifică funcționarea radiatorului în conformitate cu instrucțiunile locatarilor, trimițând semnale de deschidere sau închidere a robinetului.

Termo-modernizare-vs-incalzire-pe-zone-cresteti-economiile-3

Controlul încălzirii zonale și economii

În ultimii ani, prețurile la energie au crescut în mod constant, iar costurile de exploatare a clădirilor au crescut și ele. Din păcate, nu există niciun indiciu că această tendință se va schimba prea curând. În timp ce o invenție precum încălzirea zonală putea părea un capriciu cu ceva timp în urmă, în prezent ea devine o soluție pe deplin rațională. Pe de o parte, este, desigur, o investiție, dar, pe de altă parte, controlul eficient al încălzirii în apartamentul sau casa ta este o modalitate simplă de a face economii efective tu însuți. Reducerea temperaturii din locuința ta cu doar 1°C înseamnă economii la facturile de energie de până la 5-8%! Cifrele specifice vor fi, desigur, ușor diferite pentru fiecare proprietate în parte, dar, cu siguranță, investiția în încălzirea zonală este un pas real spre reducerea cheltuielilor cu energia. Nu uita că tergiversarea nu joacă în favoarea ta: cu cât te decizi mai repede, cu atât mai repede poți începe să economisești. Dacă ai dubii și ai nevoie de informații suplimentare, nu aștepta, contactează-ne. Specialiștii TECH Controllers te vor ajuta să iei decizia corectă.