Tech Controllers

Îți încălzești casa cu gaz? Află cum să-ți configurezi în mod optim centrala termică

Îți încălzești casa cu gaz Află cum să-ți configurezi în mod optim centrala termică tech controllers

vând în vedere creșterea prețurilor la energie și un soi de instabilitate economică națională și globală, în ultima vreme a devenit dificil să se identifice fără echivoc cea mai optimă metodă de încălzire a unei locuințe. În plus, sistemele de încălzire în sine variază la fel de mult ca și clădirile, istoricul acestora și preferințele locative ale proprietarilor. Cu toate acestea, în mod incontestabil, multe persoane care construiesc sau renovează locuințe optează pentru încălzirea pe gaz. Totuși, instalarea unui astfel de sistem reprezintă jumătate din bătălie. Pentru a te bucura de o căldură optimă iarna și a nu pierde la capitolul economii excesive, rămâne să configurezi încălzirea pe gaz în mod economic.


Pe scurt:
Este important să configurezi eficient centrala termică pe gaz, pentru a asigura confortul termic și pentru a minimiza consumul și, prin urmare, costurile de încălzire.
Sezonul de încălzire în România durează între șase și chiar nouă luni.
Optimizarea cu succes a sistemului de încălzire pe gaz va fi influențată de mai mulți factori, printre care tipul și puterea cazanului, metrul pătrat al casei sau starea de izolare a clădirii.
Temperatura optimă în casă este de aproximativ 20°C. Obișnuirea cu o temperatură mult mai ridicată înseamnă costuri mai mari, dar și o umiditate mai scăzută a aerului și un microclimat mai puțin favorabil pentru sănătate.
Merită să ai grijă nu numai să ajustezi tipul și parametrii centralei termice, ci și să folosești dispozitive eficiente de reglare a temperaturii, să verifici și să reîmprospătezi izolația clădirii și să scapi de obiceiurile nefavorabile de încălzire.

Poziționarea optimă a instalației de încălzire cu gaz - avantaje

Utilizatorii de centrale pe gaz se întreabă cel mai adesea cum să își poziționeze centrala pe gaz astfel încât să ardă puțin. Motivația pentru programarea optimă a centralei nu este, prin urmare, doar nevoia de a încălzi locuința la o temperatură confortabilă, ci și, bineînțeles, de a obține costuri asociate cât mai mici. Sezonul de încălzire în România, în funcție de vremea dintr-un anumit an, durează în general aproximativ șase luni, dar nu este neobișnuit ca acesta să înceapă mai devreme (septembrie) și să se încheie mult mai târziu decât se așteaptă (mai). Poziționarea optimă a centralei pe gaz este, prin urmare, o cheie esențială pentru rezolvarea tuturor problemelor: asigurarea unui confort termic constant, reducerea la minimum a costurilor de încălzire pe termen lung și, nu în ultimul rând, evitarea risipei de energie.

Temperatura corectă în casă
– Dormitor: 16 – 18°C
– Bucătărie: 17 – 19°C
– Baie: 22 – 24°C
–  Camerele tehnice: 12 – 14°C

Ce factori influențează poziționarea unei centrale pe gaz?

Întrebarea cu privire la cea mai bună poziționare a unei centrale pe gaz este dificil de răspuns fără echivoc. Acest lucru se datorează faptului că va depinde de mulți factori. La urma urmei, configurarea centralei va fi influențată nu numai de temperatura specifică pe care dorim să o atingem, ci și de puterea centralei utilizate, de metrul pătrat total al casei, de numărul de pereți interiori, de sistemul de control selectat în mod corespunzător, de izolarea clădirii, de obiceiurile bune sau rele de încălzire și multe altele. 

Doar juxtapunerea parametrilor menționați mai sus ne va apropia de un răspuns în cazul unei anumite case. Din acest motiv, discutăm despre cei mai importanți factori, astfel încât fiecare persoană implicată să poată ajunge la propria concluzie cu privire la cea mai bună modalitate de a configura încălzirea pe gaz în proprietatea sa. 

Setările centralei termice și tipul și puterea aparatului

Primul aspect la care trebuie să acorzi atenție aici este tipul și puterea centralei pe gaz pe care o ai. Cazan tradițional, centrală cu condensare, cu o singură funcție sau cu două funcții, cu cameră de ardere deschisă sau închisă – fiecare dintre aceste dispozitive are caracteristici diferite și funcționează într-un anumit interval de putere (în general, de la câteva zeci până la câteva sute de kW), care ar trebui să fie ajustat în funcție de cerințele și condițiile noastre. O formulă simplificată ne permite să concluzionăm că ar trebui să existe o putere de aproximativ 0,6 kW pentru fiecare 10 m2 de suprafață de podea. 

Cu toate acestea, merită să ținem cont de faptul că orice parametru suplimentar de care avem nevoie (de exemplu, încălzirea suplimentară a apei menajere) va avea un impact semnificativ asupra puterii menționate. Astfel, o centrală cu o putere incorect reglată nu va încălzi suficient casa în cele mai reci perioade sau ne va expune la costuri inutile.

Cum îmi reglez în mod optim centrala pe gaz?

Cea mai frecventă greșeală făcută de utilizatorii de centrale pe gaz este alegerea unei temperaturi prea ridicate pentru a menține căldura „pornită”. Desigur, nu toată lumea trebuie să se simtă confortabil la 19-20°C în casă, dar nu avem cum să ne așteptăm la facturi de gaz mai mici dacă ne reglăm caloriferele la, să zicem, 25°C. Merită să aflați mai multe din ghidul nostru privind temperatura optimă în casă. 

Pentru cel mai comun cazan cu condensare, cea mai optimă opțiune va fi să îl setați la o temperatură cuprinsă între 40-50°C. Pe de altă parte, condensarea gazului încetează să mai fie posibilă peste 57°C.

Pe unde scapă cel mai mult căldura din casă?

Atunci când se utilizează o centrală termică pe gaz, termostatele de cameră pentru cazanele pe gaz sunt o completare excelentă a sistemului de încălzire, garantând economii de energie și permițând, de asemenea, ajustarea precisă a funcționării centralei la condițiile de căldură din anumite încăperi prin analiza inteligentă a bilanțului de câștig și pierdere de căldură. Aici trebuie făcută o distincție între încălzirea cu radiatoare și încălzirea prin pardoseală. Fiecare dintre aceste sisteme de încălzire are caracteristici ușor diferite și va necesita un software de control diferit. O soluție eficientă în locuință va fi utilizarea unui sistem zonal cuprinzător, în care temperatura din fiecare cameră din casă poate fi setată separat, independent, în funcție de preferințele utilizatorilor. Acest lucru se va traduce nu numai printr-o potrivire perfectă între software și cererea reală de căldură din casă, ci și prin economii reale. 

În plus, anumite controlere TECH selectate sunt echipate cu comunicare Open Therm. În practică, acest lucru înseamnă că, prin conectarea la anumite modele de cazane (modelele selectate cu comunicare Open Therm), putem seta temperatura dorită a sursei și gestiona curba de încălzire, utilizând senzorul de temperatură extern, precum și seta programul de încălzire și de apă caldă menajeră. În plus, parametrii, adică temperatura cazanului, apa caldă menajeră, puterea arzătorului, sunt afișate în timp real. 

După cum vezi, controlerele adecvate îți vor permite să reglezi în mod constant funcționarea cazanului pe gaz și să menții astfel temperatura ambiantă indicată, reacționând la orice modificare a temperaturii exterioare, ajutându-te astfel să realizezi setarea optimă a centralei termice pe gaz într-un mod foarte simplu și accesibil.Economia încălzirii: factori suplimentari

În multe cazuri, a avea dispozitivul potrivit și a-l utiliza cu pricepere nu este suficient. Mai mulți factori aparent secundari vor avea, de obicei, un impact semnificativ asupra atingerii temperaturii dorite și asupra dezvoltării unui sistem de încălzire coerent și previzibil.

Controlul sistemului de încălzire
O centrală termică pe gaz cu parametrii potriviți nu este, în multe cazuri, suficientă. Atunci când îți optimizezi sistemul de încălzire a locuinței, termostatele și controlerele adecvate vor fi de neprețuit. Utilizarea controlerelor electronice va facilita cu siguranță gestionarea eficientă a energiei termice.

Izolarea clădirii
Un hardware bun, un software profesional și setări optime nu sunt suficiente dacă starea clădirii este deficitară. O fațadă veche și uzată și o izolație a clădirii, fisuri și crăpături în pereți, un acoperiș, ferestre și uși care prezintă scăpări – aceste probleme determină, în general, scăderea semnificativă a eficienței sistemului de încălzire.

Obiceiuri favorabile
În timpul perioadei de iarnă, ventilația încăperilor trebuie să fie scurtă și intensă. În caz contrar, vom perturba temporar setările centralei pe gaz. În zilele însorite, în loc să acoperim ferestrele, este o idee bună să lăsăm să pătrundă în încăperi puțină lumină solară, adică căldură gratuită din natură. În plus, nu trebuie să uităm că radiatoarele acoperite de mobilă, perdele sau haine care se usucă în apropiere vor emite considerabil mai puțină căldură în încăpere.