Tech Controllers

Care sunt avantajele și dezavantajele încălzirii zonale în casă?

Care sunt avantajele și dezavantajele încălzirii zonale în casă tech controllers

Selectarea sursei de căldură și a echipamentului de încălzire necesar este, desigur, o parte esențială a planului de construcție sau de renovare generală a unei clădiri sau a unui apartament. Cu toate acestea, din punctul de vedere al economiei termice și al confortului cotidian, va fi la fel de important să se aleagă în mod conștient sistemul potrivit pentru gestionarea căldurii generate. Una dintre opțiunile disponibile în prezent, care se bucură de o popularitate considerabilă, este controlul pe zone pentru încălzire. Care sunt avantajele și dezavantajele acestui tip de gestionare a căldurii în practică?

Pe scurt:
Încălzirea zonală este un sistem de soluții care facilitează gestionarea independentă a căldurii în fiecare cameră în parte.
Controlul zonal îmbunătățește confortul vieții într-o casă sau într-un apartament prin posibilitatea de a seta temperaturi diferite în fiecare cameră în parte, precum și prin planificarea unor programe de temperatură.
Un sistem de control zonal reduce consumul de energie, ceea ce se traduce prin economii.
Un sistem de control zonal poate fi utilizat pentru încălzire prin pardoseală, cu radiatoare sau mixtă.
Instalarea unui sistem de control este o investiție care se va amortiza într-un timp relativ scurt.
Atunci când selectați controlerele, merită să țineți cont de factori precum parametrii de funcționare ai dispozitivului de încălzire sau modul de execuție al sistemului de încălzire.

Cum funcționează încălzirea zonală?

ând vorbim despre încălzirea zonală, ne referim la un sistem inteligent de control al căldurii în fiecare cameră în parte. Încălzirea zonală este controlată prin intermediul unor dispozitive dedicate de măsurare a temperaturii plasate în fiecare cameră sau zonă. Pentru fiecare zonă, se determină valoarea de temperatură necesară în zona respectivă. Dispozitivele de măsurare comunică cu controlerul principal sau direct cu dispozitivul de încălzire atunci când temperatura este mai mică decât temperatura setată, apoi trimit un semnal pentru a porni dispozitivul de încălzire și a deschide robinetele de pardoseală sau de radiator din zona respectivă. Când, pe de altă parte, este atinsă temperatura prestabilită, dispozitivele de măsurare trimit un semnal de oprire a cererii de încălzire și de închidere a robinetelor de radiator și de podea din zona respectivă. Atunci când toate zonele sunt încălzite până la valoarea setată, dispozitivul de încălzire și pompa primesc un semnal care indică faptul că nu mai este nevoie de încălzire. Prin urmare, alegând să instalăm un sistem de controlere zonale, nu trebuie să ne bazăm pe un singur termostat, montat de obicei în sufragerie sau în hol, care reglează funcționarea centralei termice în funcție de temperatura care domină în toată casa.


Avantajele controlului încălzirii zonale

Știm deja care este principiul încălzirii pe zone. Dar care este motivul pentru care această soluție este atât de populară? Ce este ceea ce convinge cel mai adesea clienții să aleagă acest sistem special de gestionare a căldurii în casă? Să analizăm cele mai importante avantaje ale încălzirii zonale.

Confort în utilizarea zilnică

Principalul avantaj, care este de obicei principalul argument în favoarea încălzirii zonale, este gama vastă de posibilități oferite de un astfel de sistem de gestionare a căldurii în locuință. Și, prin urmare, confortul în utilizarea sa zilnică. Datorită sistemului de controlere zonale, putem, în primul rând, să stabilim o temperatură dorită diferită în fiecare cameră – de exemplu, 23°C în baie, 18°C în dormitor și 20°C în camera de zi și în alte încăperi de locuit. În plus, este posibil să planificăm programe precise de temperatură și să variem condițiile de încălzire atât zilnic, cât și săptămânal.

 

Reducerea consumului de energie

Prin definirea atât de precisă a temperaturilor la care funcționăm cel mai bine în fiecare încăpere a locuinței noastre, controlul zonal al încălzirii ne permite să controlăm foarte precis funcționarea sursei de căldură. Datorită acestui fapt, putem evita reîncălzirea ad-hoc a locuinței prin schimbări momentane de temperatură, precum și răcirea încăperilor, de exemplu prin deschiderea frecventă a ferestrelor, care, după cum știm cu toții, nu rămâne fără influență asupra funcționării cazanului. Prin indicarea temperaturii optime și, mai ales, prin stabilizarea acesteia la un anumit nivel, este posibilă reducerea semnificativă a consumului de energie, ceea ce, la rândul său, va avea un impact direct asupra conținutului portofelului nostru.

 

Compatibil cu orice tip de încălzire

Folosești de ani de zile încălzirea cu radiatoare? Te afli în procesul de construcție a unei case și plănuiești să instalezi încălzire prin pardoseală? Sau utilizezi un sistem de încălzire mixt în locuința ta? În oricare dintre aceste cazuri, îți poți permite un sistem de control zonal. Acest lucru se datorează faptului că nu implică nicio restricție în ceea ce privește adaptarea acestuia la tipul de clădire, la sistemul de încălzire specific sau, nu în ultimul rând, la dispozitivul de încălzire. Oferta cuprinzătoare a TECH Controllers în acest domeniu este universală, mai mult decât atât, un sistem de control al încălzirii zonale poate fi instalat practic în orice etapă a investiției.

Cu ce dispozitive de încălzire funcționează controlul de zonă?

– pompe de căldură
– cazane pe gaz
– cazane cu combustibil solid
– încălzire urbană
– Preț relativ mic

Dacă iei în considerare toate avantajele de mai sus, vei constata că instalarea încălzirii zonale reprezintă o cheltuială relativ mică. Desigur, prețul va fi influențat nu numai de dimensiunea apartamentului sau a casei, ci și de sistemul de control ales și de dotările asociate. Cu toate acestea, o astfel de investiție se va amortiza în primii câțiva ani de utilizare.

Dezavantajele încălzirii pe zone

Problemele potențiale care, în unele cazuri, pot fi asociate cu instalarea unui sistem cu zone se referă, de obicei, la faptul că instalatorii ignoră următoarele aspecte:

– parametrii de funcționare a unității de încălzire
– modul de execuție a sistemului de încălzire
– etanșeitatea clădirii


Toate componentele individuale ale sistemului de încălzire din casa noastră ar trebui să se îmbine corect, astfel încât sistemul să funcționeze eficient – sistemul de control în sine este o parte importantă în acest sens. De aceea, atunci când ne decidem asupra încălzirii zonale, merită să apelăm la serviciile unor profesioniști care ne pot ajuta să alegem un sistem de control care să se potrivească condițiilor din casa sau apartamentul nostru. De asemenea, ar putea fi un pas necesar să se efectueze în prealabil o modernizare termică dacă clădirea nu îndeplinește cerințele minime de etanșeitate la aer. Am scris mai multe despre economiile realizate în diferitele etape ale modernizării termice, inclusiv instalarea încălzirii pe zone, în articolul nostru: Etapele de termo-modernizare și economiile reale la încălzire și energie

Când să alegi un control zonal?

Un sistem de control zonal este o soluție care va funcționa bine oriunde ai nevoie de un sistem de gestionare a căldurii eficient, ușor de utilizat și, mai presus de toate, eficace. Fie că este vorba de o casă individuală, o casă terasată, un apartament, o clădire de birouri, o biserică, o clădire școlară, o pensiune sau un hotel – încălzirea zonală va crește în orice caz confortul utilizării zilnice a locului și va aduce beneficii financiare reale. Nu amâna – află astăzi mai multe despre oferta cuprinzătoare a TECH Controllers.